producent serków twaróg - produkcja ZPM Dominik

Nie bójmy się tłuszczu mlecznego!!!

Tłuszcz mleczny jest najłatwiej strawnym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, a dodatkowo posiada przyjemny smak, dużą wartość odżywczą i jest doskonale zbilansowany pod względem składu. Unikalną cechą tego tłuszczu jest duża zawartość krótko- i średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią źródło łatwo dostępnej energii niezbędnej do funkcjonowania m.in. serca, wątroby, nerek, układu nerwowego czy mięśni, a przy tym nie powodują wzrostu poziomu lipidów we krwi więc nie stanowią ryzyka otyłości. Poza tym krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do tworzenia prawidłowej struktury nabłonka jelita grubego oraz wpływają terapeutycznie na jego stany patologiczne.

Długołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe są podstawowym składnikiem struktury lipidów, fosfolipidów, lipoprotein i glikoprotein.  Tłuszcz mleczny zawiera w swoim składzie również nienasycone kwasy tłuszczowe pełniące szereg istotnych funkcji biologicznych, m.in. determinują strukturę błon komórkowych, regulują sekrecję insuliny, a także wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Jednym z nich jest kwas oleinowy, który blokuje wchłanianie cholesterolu pokarmowego, obniża zawartość LDL cholesterolu, zmniejsza lepkość krwi, a także wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Fosfolipidy, główny składnik otoczek kuleczek tłuszczowych, chronią przewód pokarmowy przed uszkodzeniami, wspomagają funkcjonowanie mózgu oraz ułatwiają procesy regeneracji wątroby. Niektóre z nich, tj. sfingomieliny, charakteryzują się udokumentowanym w badaniach klinicznych działaniem antynowotworowym. Bardzo ważnym składnikiem tłuszczu mlekowego jest skoniugowany kwas linolowy (CLA), który, poza tłuszczem mlekowym, można znaleźć jedynie w mięsie przeżuwaczy. CLA wykazuje aktywność antyoksydacyjną ok. 100-krotnie większą od α-tokoforelu. Poza tym udowodniono wpływ CLA na hamowanie osteoporozy i miażdżycy.

Cholesterol zawarty w produktach mleczarskich nie stanowi zagrożenia miażdżycą, a ponadto substancja ta jest niezbędna do produkcji kwasów żółciowych i hormonów sterydowych. Dodatkowo tłuszcz mlekowy zawiera cały kompleks bioaktywnych składników intensyfikujących metabolizm cholesterolu, takich jak: kwas oleinowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy fosfolipidy, a jednocześnie hamujących syntezę cholesterolu wątrobowego. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe skuteczniej wpływają na poprawę profilu lipidowego krwi niż stanole i sterole roślinne, które zmniejszą wchłanialność cholesterolu z jelita o ok. 30%, ale jednocześnie zwiększają o ponad 50% syntezę cholesterolu wątrobowego. Poza tym należy pamiętać o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach. Tłuszcz mleczny jest doskonałym źródłem witamin A i E, działających antyoksydacyjnie. Antyoksydanty tłuszczu mlekowego są bardzo skuteczne, pomimo występowania z niewielkich ilościach, ponieważ tworzą system synergiczny. Antyoksydanty tłuszczu mlekowego są aktywne również w organizmie człowieka, co jest bardzo istotne, gdyż antyoksydanty obecne w warzywach i owocach są mało skuteczne w środowisku lipofilowym.

Podsumowując, tłuszcz mlekowy jest niezwykle ważnym składnikiem diety. Jest on doskonale zbilansowany, a także wykazuje działanie prozdrowotne na wielu płaszczyznach, m.i.n ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy czy oddechowy, działa antymiażdżycowo. Tłuszcz mlekowy zapobiega wrzodom żołądka, stymuluje funkcjonowanie nabłonka jelit, posiada właściwości przeciwbakteryjne, zapobiega stanom zapalnym nabłonka układu oddechowego oraz śluzówki jelita, co jest równoznaczne z działaniem antynowotworowym.

 Przeprowadzone badania naukowe udowodniły, że wszystkie antyoksydanty tłuszczu mlekowego zapobiegają nowotworom, a niektóre z nich są także skuteczne w leczeniu chorób nowotworowych.

 

Literatura:

  1. Barłowska J., 2008. Tłuszcz – ważny składnik mleka. Przegląd mleczarski, 12, 4-6
  2. Cichosz G., 2007a. Zdrowotne skutki substytucji tłuszczu mlekowego olejami roślinnymi. Przegląd mleczarski, 12, 4-9
  3. Cichosz G., 2007a. Antymiażdżycowe działanie mleka. Przegląd mleczarski, 4, 2-6
  4. Cichosz G., 2007b. Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego. Przegląd mleczarski, 5, 4-8
  5. Cichosz G., 2009a. Tłuszcz mlekowy – fakty i mity. Przegląd mleczarski, 11, 4-13
  6. Cichosz G., 2009b. Tłuszcz mlekowy – fakty i mity cz. 2. Przegląd mleczarski, 12, 14-17
  7. Żelazna K., Popielarska A., 2003. Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu człowieka. Przemysł spożywczy, 10, 26-31
zakład: 18 443 21 29
hurtownia: 18 441 68 82