Łemkowyna
Stworzona przez nas marka ŁEMKOWYNA dedykowana jest klientom o wysokich wymaganiach jakościowych i wysublimowanych potrzebach smakowych, poszukującym nowych, wartościowych produktów mlecznych, jak również producentom mleka z terenów Łemkowszczyzny. Rozwijamy ją w dwóch liniach – jako produkt ekologiczny oraz produkt konwencjonalny.
Do produkcji Łemkowyny używamy mleka skupionego od rolników prowadzących niewielkie gospodarstwa rolne, posiadające przeciętnie kilka krów, najczęściej rasy polskiej czerwonej lub jej krzyżówki. Wiele gospodarstw posiada certyfikat ekologiczny.
W gospodarstwach tych zwierzęta otaczane są szczególną troską. Tradycyjnie karmione dają mleko o wysokich walorach odżywczych, bogate w sole mineralne, witaminy i tłuszcz mleczny, który jest najłatwiej strawnym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, a dodatkowo posiada przyjemny smak, dużą wartość odżywczą i jest doskonale zbilansowany pod względem składu.
To mleko, z którego można wyprodukować doskonałe wyroby mleczarskie. Marka Łemkowyna jest w zamyśle wyrazem uznania dla ciężkiej pracy rolników gospodarujących w trudnych obszarach górskich, ma być promocją czystych ekologicznie terenów, folkloru i kultury ludności Łemkowskiej.
Dla konsumentów natomiast, jest gwarantem najwyższej jakości i najlepszej tradycji mleczarskiej. Łemkowyna nie zawiera żadnych, nawet tych dozwolonych i powszechnie stosowanych w mleczarstwie dodatków. To czyste mleko, odpowiednio przetworzone, wzbogacone szlachetnymi szczepami bakterii mlekowych, a w przypadku kefiru dodatkowo mikroflorą grzybków kefirowych.
Atrakcyjne, estetyczne i praktyczne opakowania (280g – tzw. „dobra szklanka”), wykorzystujące w szacie graficznej aplikacje typowe dla folkloru Łemków zwracają uwagę
i przyciągają oko.